Psihoterapia corporala
Corpul si Mintea sunt doua manifestari ale aceleiasi Energii
Teluricul din noi o numeste pe prima "corp fizic", pentru a-i accentua apartenenta carbonica, palpabila, iar pe a doua o numeste "psihic" si o trimite imediat in sfera eterica - volatila si incolora.
Dualismul corp-minte poate fi analizat din mai multe perspective, niciuna in parte nefiind eronata dar fiecare oferind doar un mic fragment din intregul disponibil:
mintea si materia se afla intr-o relatie de interdependenta, insa "forma" (corporalitatea) este doar o expresie a "gandului", in continua schimbare [Buddha]
corpul este o "umbra", o proiectie a mintii (a sufletului) [Platon]
mintea si corpul sunt entitati distincte si este posibil ca una sa existe fara cealalta [Descartes]
activitatea mentala este cauzata de procesele fizice ale organismului [Huxley]
psihicul este un proces paralel cu cel fiziologic, un "concomitent dependent" [Freud, 1891]
corpul insusi este o "experienta" psihica [Jung]
De indata ce ne oprim a privi corpul si mintea prin prisma diferentelor structurale si reusim sa le incadram in contextul lor natural, intrezarim in desisul intunecat o resursa valoroasa, luminoasa, care de multe ori este trecuta cu vederea, precum padurea deasa; intrezarim Sinergia prin care cele doua diviziuni, fie ele necongruente, indeplinesc cu succes functiile complexe ale Unitarului, ale organismului uman.
In aceeasi masura, orice disfunctionalitate aparuta pe unul dintre paliere se reflecta in intregul angrenaj bioenergetic. Limbajul corpului vorbeste despre trairile emotionale si ne poate indica prezenta tulburarilor afective.
O postura a corpului aplecata inainte, cu spatele incovoiat, cu umerii adusi in fata, cu pieptul tras inapoi si cu zona lombara in hiperextensie, ne arata o tensiune musculara cronica. Aceasta tensiune s-a dezvoltat de-a lungul timpului "din obiceiul de a inhiba instinctul exprimarii emotionale" [Wilhelm Reich] prin incordarea muschilor si oprirea respiratiei. S-a creat astfel o "armura musculara" [Wilhelm Reich] menita sa proteje toracele si abdomenul, pastratoarele organelor vitale.
La nivel emotional, partea frontala a corpului reprezinta partea "moale", receptiva si vulnerabila. O deschidere a acesteia printr-o postura verticala, cu pieptul si cutia toracica elevate, cu bazinul drept si cu o respiratie profunda efectuata prin contractia diafragmei in jos catre cavitatea abdominala, va indica intentia si dorinta noastra de a ne deschide lumii si vietii, de a simti complet, fara reprimari si fara conditionari, ambele dimensiuni ale trairii - durerea si placerea.
Cu cat de mult alegem sa fim vulnerabili, cu atat de mult alegem sa fim inradacinati in momentul prezent prin constientizarea propriilor puteri si slabiciuni deopotriva; cu atat de mult ne putem modifica increderea in noi insine cu schimbari pozitive in toate aspectele vietii.
Si cu atat de mult vom intelege ca Energia vitala, cea care ne sustine in fiecare clipa, isi schimba doar gradul de condensare pentru a se exprima in egala masura prin Corp si prin Minte.