In conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679, pentru a utiliza acest site in continuare, te rugam sa iti dai acordul privind folosirea cookie-urilor si prelucrarea datelor personale colectate prin formular si email.

De acord Ce inseamna cookie si cum le folosim
Cum prelucram datele personale colectate prin formular si email
De vorba cu Sufletul Psihoterapeut Bucuresti
Oana Anituca
impreuna pe drumul regasirii Sinelui
*Nume
*Email
Telefon
*Mesajul Tau
*Sunt de acord cu prelucrarea datelor personale colectate prin prezentul formular de contact. De asemenea am citit, am inteles si sunt de acord cu Confidentialitate
+

Schimbare cognitiva

Restructurare cognitiva

Psihoterapeutii si consilierii psihologici nu lucreaza cu persoane care se confrunta cu o tulburare psihica (aici intervine un medic psihiatru care va prescrie medicatie si/sau internare) ci cu persoane aflate in dificultate intr-un anumit moment din viata lor; cu oameni normali care vor sa beneficieze de suport pentru a-si rezolva mai repede si mai bine problemele.

La psiholog mergi atunci cand ai o dificultate, treci printr-o perioada grea sau pur si simplu nu stii cum sa mergi mai departe. Terapeutul iti propune noi modalitati de a privi lucrurile sau rute alternative iar TU esti cel care trebuie sa aleaga, sa se implice si sa decida pentru sine. Scopul terapiei este de a ajuta clientul sa invete noi strategii de adaptare astfel incat sa fie capabil sa faca fata singur provocarilor vietii.
In terapie un caz reusit este cel care nu mai revine la psiholog pentru o problema similara.

Sanatatea psihologica sau mentala este la fel de importanta ca sanatatea psihica care de cele mai multe ori deriva din mental.
Pentru o viata sanatoasa interioara evita introvertirea si conflictele!
In schimb adopta sinceritatea fata de propria persoana si fata de ceilalti, discuta problemele care te deranjeaza si apeleaza la ajutor psihologic specializat.

"Cateodata castigi, altadata...INVETI"

Insa pentru a invata trebuie sa ai la indemana o tactica, niste tehnici de invatare dar mai ales un specialist care sa-ti indrume pasii.
Nu stim sa facem totul, nu trebuie sa ne refuzam nevoia de a fi slabi cateodata, de a ne lasa putin mintea intr-o "pauza" sau macar intr-o relativa liniste, liniste controlata de noi insine. Dar cum sa facem asta? Chiar studiind tratate, carti, ne este greu sa facem acest exercitiu al mintii fara un "indrumator". Pare simplist insa asa trebuie "vindecata" furia cu care ajungem sa traim, frustrarea care isi face cuib in cele mai adanci meandre ala sufletului, culpa care ne covarseste cu soaptele ei sacaitoare... simplist, ca primul gand (care era placut), ca prima bucurie sau ca prima zapada... le uitam pe toate sau cel putin nu mai au aceeasi intensitate ca alta data, pentru ca am uitat sa TRAIM.

Gandurile sunt cele care ne modeleaza emotiile, nicidecum invers.
Schimbandu-ne modul de a gandi ne putem vindeca de depresie sau pur si simplu ne putem controla mai bine comportamentul.
Carl Rogers a afirmat candva ca este pesimist in ceea ce priveste lumea in general dar optimist in privinta oamenilor in particular.

Stima de sine ia nastere din capacitatea de a avea propriul set de principii si de a actiona pe baza lor. Cand nu reusim sa facem acest lucru, este usor sa esuam intr-un sentiment de ura fata de propria persoana si chiar in depresie.
Sanatatea mentala, conform lui J. Sutter, inseamna: "aptitudine a psihismului de a functiona in mod armonios, agreabil, eficient si de a face fata cu suplete situatiilor dificile fiind capabil sa-si gaseasca echilibrul."
Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste conceptul general de sanatate astfel: "traire deplina a unei stari de bine sociale, mentale si fizice si nu doar absenta unor boli ori deficiente."

Notiunea de adaptare la mediu are o mare importanta, mai cu seama in ceea ce priveste "starea de bine mentala". Persoana cu o buna sanatate mentala este aceea care traieste in armonie cu anturajul sau, este bine inserat in familia sa si in societate; un echilibru mental satisfacator permite rezolvarea atat a conflictelor exterioare cat si a celor launtrice.
Persoana care nu reuseste sa faca toate acestea nu va putea sa se bucure de viata in ansamblu deoarece risca sa isi exprime conflictele nerezolvate intr-o NEVROZA sau chiar sa decompenseze complet si sa piarda contactul normal cu realitatea devenind PSIHOTIC.

Cabinetele de psihoterapie au in comun interesul pentru om din punct de vedere al constructiei, al invatarii, al functionarii si al imbatranirii, intr-o optica a intelegerii cognitiei si a comportamentului.

Terapia cognitiva este o terapie de scurta durata axata pe constientizarea de catre client a modului distorsionat in care intelege si suporta unele evenimente nefericite ale vietii sale.

"Stiinta despre natura umana se afla astazi in aceeasi postura pe care o detinea chimia in epoca alchimiei."
Alfred Adler

Restructurarea cognitiva implica schimbarea emotiilor induse de un eveniment stresant - reinterpretarea unei situatii.
In mod ideal schimbarea unui scenariu emotional ar putea oferi o versiune mai exacta asupra realitatii care sa nu declanseze reactiile nocive ale stresului. Cu alte cuvinte, orice obstacol neasteptat ar putea fi vazut mai degraba ca o oportunitate decat ca o catastrofa. Restructurarea cognitiva poate deschide o usa pentru procesul constructiv de luare a deciziilor reducand in acelasi timp emotiile negative si stresul.
Modificarea gandurilor si convingerilor negative ajuta persoana aflata in terapie sa dobandeasca o cunoastere de sine superioara, un pas important in "matematica echilibrului".

Pentru a obtine schimbarea comportamentala este necesara o restructurare cognitiva care presupune inlocuirea sistemului de ganduri irationale cu un sistem rational.
Pe scurt, daca ai nevoie de sfaturi medicale mergi la medic, daca ai nevoie de consiliere juridica - la avocat - iar daca treci printr o perioada mai dificila mergi la psiholog. Asta denota inteligenta si adaptabilitate; este decizia potrivita si sincera fata de Tine.

 Copyright: Text protejat cu amprenta digitala pe archive.org