In conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679, pentru a utiliza acest site in continuare, te rugam sa iti dai acordul privind folosirea cookie-urilor si prelucrarea datelor personale colectate prin formular si email.

De acord Ce inseamna cookie si cum le folosim
Cum prelucram datele personale colectate prin formular si email
De vorba cu Sufletul Psihoterapeut Bucuresti
Oana Anituca
impreuna pe drumul regasirii Sinelui
*Nume
*Email
Telefon
*Mesajul Tau
*Sunt de acord cu prelucrarea datelor personale colectate prin prezentul formular de contact. De asemenea am citit, am inteles si sunt de acord cu Confidentialitate
+

Intre frica si dorinta

Autor: Alex Saru

Pactul de alianta cu frica

“Continentul negru nu este nici negru nici inexplorabil. Nu a fost inca explorat pentru ca ni s-a spus ca este prea negru pentru a fi explorabil.”

In acest paragraf din “Le Rire de la Meduse”, Helene Cixous se refera, in prim plan, la continentul african. Dar fraza ne transporta intr-un plan secund, unde sensul metaforic ne poate calauzi intru intelegerea anumitor portiuni inca umbrite ale psihicului uman.

Deseori ni se arata “continentul negru”, fie de catre parte a Ego-ului nostru fie de catre “ceilalti”. Ni se spune ca visele noastre sunt irealizabile ori ca nevoile noastre sunt interzise.
Acceptarea oricarei limitari de acest fel ne pozitioneaza intr-o stare mentala de stagnare, o atitudine care va atrage la randul sau si alte afirmatii limitative, perpetuandu-se la nesfarsit. Pentru a iesi din acest cerc trebuie sa intelegem mai intai ce se afla dincolo de structura cognitiva si ce a declansat aceasta reactie.
Raspunsul se afla in interiorul nostru si este initiat in stadiul embrionar in primele saptamani - Glandele Suprarenale.

Anxietatea si atacul de panica se numara printre efectele majore si vizibile ale dezechilibrului sistemului endocrin, in special ale disfunctiei Glandelor Suprarenale. Acestea au un rol primordial in conservarea si in evolutia speciei umane.
Prin hormonii secretati, Glandele Suprarenale au capacitatea de a regla functiile organelor si ale tesuturilor, mentinand intacta homeostazia organismului, dar si de a echilibra starile intense de stres si emotiile coplesitoare.

Dintre toate emotiile umane, Frica si antagonistul sau, Dorinta, sunt cele doua borne energetice care ne mentin in viata, ca specie umana, si ne mentin dragostea de viata, ca indivizi.
Frica – prin instinctul de conservare care ne fereste de pericole.
Dorinta – prin urgenta de a crea, de a merge mai departe.

O eroare in incercarea de a ajuta o persoana suferinda este folosirea termenului “frica irationala” in momentul observarii unei crize de anxietate sau de panica, care pentru noi, cei din exterior, nu ar avea motive “rationale” sa se intample.
Ei bine, frica este eminamente “i”-rationala. Asta pentru ca procesatorul fricii, cel care intercepteaza stimulii externi primejdiosi si care trage semnalul de alarma in organism, este corpul amigdalian, o zona a creierului primitiv, reptilian, care a existat inaintea formarii cortexului si neocortexului, deci inaintea ratiunii.
Mai departe, printr-o multitudine de conexiuni neuronale, semnalul ajunge la Glandele Suprarenale care elibereaza hormonul adrenalina pregatind astfel organismul de aparare, de contraatac sau de fuga, in fata pericolului.

Daca privim indeaproape simptomele fizice ale eliberarii de cantitati mari de adrenalina in organism, realizam de fapt ca aceste semne sunt comune cu cele ale crizelor de anxietate sau de panica:
ritm crescut al batailor inimii si al respiratiei
hiperactivitate a functiilor corpului, in special a functiilor muschilor
amorteala a extremitatilor
bufeuri de caldura insotite de transpiratie sau de frisoane

Cu alte cuvinte corpul este pregatit de lupta.

Dar de aceasta data lupta se desfasoara fara inamic. Cu timpul, s-a instalat un program automat in care organismul se afla intr-o stare de alerta continua, pentru ca individul se afla intr-o stare de stres continuu, indiferent de cat de mici sau de mari sunt stimulii.

In acest caz nu incercarea de anihilare a fricii este solutia, ci de a hrani dorinta de a merge mai departe si de a ne urma calea, chemarea, indeplinindu-ne cele mai indraznete vise si satisfacandu-ne cele mai ascunse nevoi.

A indrazni sa pasesti peste linia de hotar care imprejmuieste zona de confort, presupune o doza concentrata de dorinta, de curiozitate si de motivatie.
Frica in general, si cea de necunoscut in special, iti poate fi aliat sau adversar. Precum focul. Iti poate incalzi sau arde casa.
Ajungand la o intelegere cu propriile frici si angoase, le poti transforma pe acestea, incet-incet, in dragoste pentru creatie si pentru viata.

 Copyright: Text protejat cu amprenta digitala pe archive.org